Nykymaailma Raamatun valossa

Länsimaisen kulttuurin juurilla

Heprealaiselle, ja siten myös juutalaiselle uskon alkulähteelle, juurille, saapuminen on saanut vahvasti muotoaan Suomessa. Olemme saaneet seurata liikehdinnän voimistumista etenkin viimeiset 10 vuotta. Toki juurille paluu on saanut täällä pohjolassa alkunsa jo kauan aikaa, vuosikymmeniä sitten, mutta todellisesta liikehdinnästä voidaan puhua vasta nyt kun 2010-luku (gregoriaanisesti ilmaistuna...) kulkee puolivälissään.

Alkuperäisestä lähteestä juominen kirkastaa hengelliset aistit. Se puhdistaa elimistön, jonka geenimanipuloitu länsi-kulttuuri on sumentanut. Mitä enemmän perehtyy heprealaisten esi-isien uskoon, sitä kirkkaammaksi hengelliset silmät käyvät. Henki kulkee taas vapaasti ja neuvoo Tien. Opettajan, Elävän Tooran eli Yeshuan mukaan vaeltaja on kuin "vesipurojen ääreen istutettu puu, joka antaa hedelmänsä ajallaan ja jonka lehti ei lakastu" (Ps. 1:3).

Olla pyhitetty tarkoittaa olla erotettu, olla otettuna jostain erilleen. Uskon alkuperäisillä, ikivanhoilla poluilla vaeltaessa sen merkityksen ymmärtää ihan eri lailla kuin roomalais-babylonialaisessa kirkossa istuessa. Ei uskova voi nykymaailmassa olla millään erossa ympäristöstä, mutta maailmassa voi olla sen sijaan että olisi maailmasta. Kirkon sisällä se on lähes mahdotonta, valitettavasti. Maailman Henki on pyyhkäissyt sinne jo aikaa sitten. Se on surullista, ja se ei ole tietenkään tavallisen uskovan vika.

Nykymaailmassa ja etenkin länsimaisen kulttuurin keskellä eläminen tuottaa omat isot haasteensa. Eurooppa ja Yhdysvallat ovat moraaliltaan ja elämäntavoiltaan jo niin pimentyneet, että ne julistavat avoimesti hyvän pahaksi ja pahan hyväksi. Jumalasuhde häilyy jossain epämääräisenä taustalla, ja se himmenee koko ajan.

Länsimaisen kulttuurin rappeutumisen voi ymmärtää tutkimalla sen juuria. Syyt ja seuraukset ovat löydettävissä paitsi Raamatusta (ja sen hylkäämisestä), myös historiasta. Ja, tietenkin, maallisen tapahtumakehityksen taustalla vaikuttaa näkymätön hengen ulottuvuus.

Eurooppalaisen ja arabialais-islamilaisen kulttuurin juuret ovat yhteiset.

Islamilainen kulttuuri vaikutti ratkaisevasti koko modernin Euroopan syntyyn. Arabilähtöiset vaikutteet

johtivat tieteet 900-1200 -luvuilla kohti valtavaa vallankumousta ja koko maailmankuvan muutosta. Käyttämämme numero- ja kirjainjärjestelmät tulevat arabimaista, samoin lääketieteen, matematiikan ja osittain filosofiankin perusta. On lähes unohdettu se seikka, että eurooppalainen kulttuuri imi vaikutteita muslimeilta lähes kaikilla kulttuurin alueilla. Islamilainen ajatusmaailma pureutui syvälle eurooppalaiseen yliopistomaailmaan, ja sekoittui roomalais-katolisen kirkon ajaman maailmankuvan kanssa sellaiseksi, jonka keskellä me nykyään elämme. Yhteentörmäys sai aikaan lukuisia verisiä sotia varhaisessa Euroopassa, aina Espanjaa ja Portugalia myöten, mutta vähitellen islamilainen vyöry laimeni Wienin porteille. Vain alkaakseen taas uudelleen meidän päivinämme.

Vuonna 1521 oli ottomaanien vuoro lähteä viemään islamia Eurooppaan. Alistettuaan Balkanin valtaansa sulttaani Suleiman I:n voitonvarmat joukot marssivat kohti Wieniä. Loputtoman sateen vuoksi ottomaanien raskaat kanuunat kuitenkin juuttuivat Balkanin mutaisille teille. Niinpä sulttaani joutui luopumaan yrityksestä murtaa Wienin vankat muurit, ja islamistien Euroopan valloitus pysähtyi siltä erää siihen. Onko seuraava yritys odotettavissa ISISin taholta? Alkutahteja on jo nähty...

Ottomaanien tappion jälkeen oli kristittyjen vuoro vuodattaa verta, tällä kertaa keskenään. Euroopan katoliset ja protestanttiset maat suistuivat keskenään verisiin uskonsotiin.

Euroopan tie on aina ollut hävityksen, verenvuodatuksen ja sotien tie, aina meidän päiviimme saakka. Silti Eurooppaa pidetään sivistyksen kehtona. Voiko tässä yhteydessä puhua mistään muusta kuin materialistisesta tai kulttuurillisesta eli maallisesta sivistyksestä? Mutta muistetaan, että henkivallat manipuloivat näitä tapahtumia. Eivät ihmiset.

Tämän kaiken yllä lepää ja on levännyt Jumalan valtava pitkämielisyys ja armo. Herran Sana on levinnyt toki yli Euroopan, ja siihen on ankkuroitunut aikanaan koko maanosa. Omalla katolisella, myöhemmin myös protestanttisella tavallaan. Korvausteologia on siis muodostanut Euroopan kivijalan ja ytimen, mutta syvällä Euroopan soluissa ja verisuonissa virtaavat myös islamilaiset vaikutteet.

Kun puhutaan Euroopasta, voidaan hyvällä syyllä puhua siitä nykypäivän Babyloniana, uskontojen Baabelina jota henkivallat pyörittävät. Kun sekaan heitetään teollistuneen maailman aikana syntyneet New Age -liikkeet, on todellinen soppa valmis. Toki samaan kategoriaan voidaan laittaa koko ns. sivistynyt länsimaailma.

Katsotaanpa esimerkiksi Euroopan Unionia. EU:ta moni (katolinen?) kristitty pitää kristillisen sivistyksen lippulaivana. Onhan EU:n tähtitunnus joka sen lipussakin nähdään peräisin Neitsyt Marian päätä ympäröivästä tähtikehästä. Symbolejaan myöten EU on siis kristittyjen maiden liitto.

Tähtikehän alkuperä on kuitenkin vanhempaa perua, jonka pakanauskontoihin sekoitettu roomalais-katolilainen kirkko omaksui itselleen. Nykyisen Etelä-Irakin aluetta muinoin kansoittaneet sumerit katsoivat aikanansa että jumalvoimat ympäröivät jumalia, ja kuvasivat tämän uskonnollisessa kuvastossaan sädehtivällä kehällä. Tästä sai alkunsa mm. niin Buddhan kuin pyhimystenkin pään ympärille kuvattu sädekehä. Roomalais-babylonialaisen kirkon tunnetuin sädekehä löytyy Neitsyt Marian lisäksi Iesous Khristokselta, (suomeksi käännettynä Jeesus Kristus. Hyvä lukija, tätä lausetta älä ymmärrä nyt väärin! Jeesuksen nimeen uskovat ovat pelastuneet tässä nimessä, ja Jumala tuntee kyllä vilpittömän etsijän sydämen) sekä apostoleilta. Tällä ei kuitenkaan ole, Herralle kiitos, mitään tekemistä Israelin ja koko maailman Messiaan Yeshuan kanssa.

Miksi sitten Israelin Pyhä Kaikkivaltias on sallinut tämän? Tätä kysyessä katseet kannattaa kääntää Lähi-Itään. Kaikki kietoutuu Israeliin ja sen heimoihin. Jumalan omaisuuskansaan. Herra joutui kurittamaan uskotonta Israelia kerta kerran jälkeen, ja lopulta rangaistuksena karkotti kymmenen heimoa maailmalle. Vain Juudan johtama heimoryhmittymä sai jäädä maahan, tosin sekin koki omat karkoituksensa aikanaan. Herra on määrännyt karkotusajalle määräajan, jonka aikana Herran Sana on levinnyt ympäri maailman. Se on ollut korvausteologian sävyttämää, mutta armossaan Herra on sallinut tämän. Jumalan ajatukset ja tiet ovat korkeammat kuin meidän, ja vaikka emme ymmärtäisikään kaikkea mitä tapahtuu, Hän ymmärtää ja vie suunnitelmansa päätökseen.

Nyt, lopun aikoina, Jumala on asettamassa kaiken ennalleen, ja on tuomassa omaisuuskansaansa takaisin Luvattuun Maahan. Samalla Hän asettaa ennalleen Israelin, sanansa ja koko maailman ja avaa vuosituhansia lukittuina olleita salaisuuksia omilleen (Daniel 12).

Tätä prosessia seuratessa voi todeta, kuinka länsimaisen kulttuurin juuret ovat syvällä Baabelissa, ja kuinka siellä sitkeänä piilottelee myös ripaus islamia. Kun vertaa uskon alkuperän mukaista vaellusta ja sen synnyttämää hengen kirkkautta nykypäivään, voi vain todeta millaisen groteskin, vilkkuvan ja välkkyvän globaalin "joulukuusen" sisällä me oikein elämmekään.

Nyt Kreikka, länsimaisen sivistyksen ja filosofian kulmakivi, on murenemassa. Se uhkaa vetää mukanaan muunkin Euroopan, mutta globalisoitunut markkinatalous takaa sen, että Kreikan konkurssi vaikuttaa maailmanlaajuisesti. Myös Italia horjuu. Kiinan pörssi on tullut tätä kirjoitettaessa jo rajusti alas. Seuraavaksi odotetaan miten Wall Streetin pörssikurssit reagoivat. Wall Streetin horjahtaessa horjahtaa myös Englannin, Saksan ja Ranskan pörssit, ja siitä seuraa alamäki koko Euroopassa.

Mutta onneksi kaikkea tätä kontrolloi Israelin Pyhä, Kaikkivaltias JHWH. Hänen suunnitelmansa kulkee vääjäämättä eteenpäin, ja siinä suunnitelmassa myös eurooppalaisella Baabelilla on oma osansa. Herra ei anna Kiusaajan kiusata sen enempää kuin Hänen suunnitelmaan sopii (Job 1-2).

Turvatkaamme siis kaikessa Jumalaan Yeshuassa Messiaassa, amen.

(Historiaa poimittu Historia-lehdestä (9/2008) sekä Jaakko Hämeen-Anttilan kirjasta Mare Nostrum - Länsimaisen kulttuurin juurilla.)

Markus Nurmesniemi, 9.7.2015